Oud
en
Nieuw

Geluk zit in de herinneringen die we samen maken. Die boodschap van tante inspireerde Ton Klaassen, bewoner van Vissershaven, tot een wel heel bijzonder cadeau voor levenspartner Cor.


Toen

De foto aan de wand in het appartement van Ton Klaassen in locatie Vissershaven heeft iconische trekken. De bijzondere compositie in vergeeld zwart en wit eist alle aandacht, maar roept ook vragen op. In een omgeving die nog het meest weg heeft van een slagveld zit - heel curieus - een jeugdige Ton Klaassen opmerkelijk ontspannen in een comfortabele fauteuil. Hij kijkt in de camera, vol branie maar ook charmant en flirt met de werkelijkheid. Dit is niet zomaar een foto, dit is de compositie van een vrije geest, van een kunstenaar die zijn eigen beelden schept.

De onconventionele prent is meer dan 45 jaar geleden - misschien wel 50, zo heel precies weet Ton het ook niet meer - gemaakt door Jan Wessendorp, een bekend beeldend kunstenaar in Bergen op Zoom. De beide mannen waren destijds lid van de werkgroep Westelijk Stadsdeel, die probeerde het in verval geraakte Havenkwartier nieuw leven in te blazen.

Ton Klaassen was destijds, na een studie architectuur en een verblijf van enkele jaren in Afrika, neergestreken aan de rand van Bergen op Zoom, op een steenworp afstand van waar hij nu woont. Wessendorp woonde aan de Kaai. De foto is gemaakt in de buurt van het Spuihuis, vermoedt Klaassen. De eerste foto. Want recent dook een tweede exemplaar op. In dezelfde setting, met dezelfde persoon, vrijwel op dezelfde plaats… Een klein wonder of toch niet?

Ank Ars, praktijkopleider bij tanteLouise, werd geraakt door de foto die, ondanks het bescheiden formaat, zo prominent aanwezig is in het appartement van Ton. ‘Ze vond hem zo mooi dat ze voorstelde om diezelfde foto nog een keer te maken. Maar dan in het hier en het nu’, zegt leerling-verpleegkundige Amy Vos, die over de juiste camera beschikt, al is fotografie nu ook weer niet echt haar hobby. ‘Maar dit was te leuk om het niet te doen’, gniffelt ze.

Met wel vijf collega’s werd de retro zitbank uit de woonkamer naar buiten gesjouwd, de trappen af naar het braakliggende terrein bij de oude getijdewatermolen, daar waar Hans Smeenk de opslag heeft voor zijn aannemersbedrijf Cauwenborgh. Smeenk is specialist in het restaureren van monumentale gebouwen, de medewerkers van Vissershaven in het reconstrueren van klassieke prenten, zo blijkt.


Nu

'We hebben met materialen van Cauwenborgh geprobeerd het braakliggende landschap van toen na te bootsen. De zijkant van de bank lijkt op die van de stoel van destijds. We hebben zelfs meneer Klaassen in de stijl van de jaren ’70 gekleed. Alleen dat ene been, zo losjes over de leuning, zoals op de originele foto, dat was op de leeftijd van 81 jaar net te hoog gegrepen.’ 

De fotoshoot duurde meer dan anderhalf uur, na enig speurwerk werd een vergelijkbare lijst gevonden. Het resultaat mag er zijn. De reactie van Cor Molenaar, de partner van Ton Klaassen, was zelfs onbetaalbaar. ‘Ik kreeg de foto als cadeau voor mijn verjaardag. Wij zijn een open boek voor elkaar, maar hier had Ton me helemaal niets over gezegd. Zo knap dat hij dit geheim heeft weten te houden. Dit was voor mij heel emotioneel. We kennen elkaar al veertig jaar, maar de originele foto was van net daarvoor. Dit is zo ontzettend leuk gedaan. TanteLouise zegt altijd dat geluk zit in de herinneringen die je samen maakt. Daar is dit een prachtig voorbeeld van. Wat een prachtig cadeau!’

tanteLouise

TanteLouise biedt de beste zorg, waar thuis ook is. Dat moet zo blijven. tanteLouise streeft naar optimale zorg - want daar mogen onze clienten op rekenen - in combinatie met maximaal leefplezier en woongeluk.
Volledig scherm