MENSEN
LIEF
Een bekend Engels spreekwoord zegt: ‘If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen’. Maar juist de keuken is tijdens de feestdagen de plaats waar het gebeurt. Geen reden tot paniek, zeggen de koks en gastvrouwen van tanteLouise. Hun devies: hou het simpel. Dat is wel zo gezellig!
Het
gaat om
de sfeer
Op verzoek van tante geeft Martien het recept prijs van zijn favoriete voorgerecht: Gerookte zalm op desembrood met kruiden hangop, venkel en komkommer. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee, verzekert hij. ‘Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak het jezelf ook niet te moeilijk, simpel kan ook heel lekker zijn. Het gaat om de sfeer. Kerstmis is volgens mij vooral bedoeld om gezellig samen te zijn.’
Waar chef-kok Martien van Zundert het meest van geniet? Als hij zijn gasten of tafelgenoten ziet genieten van al het lekkers dat hij hen voorschotelt. ‘Want dat is wat je wil. Daar doe je het voor’, zegt hij.
Kruiden Hangop:
• Leg een schone natgemaakte theedoek in een vergiet en zet die in een kom waarbij hij de bodem niet raakt
• Giet de yoghurt in de theedoek en laat die afgedekt een nacht in de koelkast staan
• Schep de dikke hangop uit de doek en meng die in een schaal met de kruiden, het citroensap, zout, peper, crème fraiche of kookroom (naar smaak) en voeg een scheutje olijfolie toe
Voorbereiding:
• Snij de venkel in kleine blokjes en blancheer ze 2 à 3 minuten in kokend water. Spoel ze koud af in een vergiet en laat ze afkoelen
• Maak van de radijs een bloemetje (kijk op YouTube)
• Snij van de carambole een plak in het model van een ster
• Was de komkommer en snij daar drie plakjes af
• Knip de Cress en was deze voorzichtig
Bord opmaken:
• Besmeer een snee desembrood rijkelijk met hangop
• Verdeel de stukjes sla op de saus
• Leg daarop de gerookte zalmfilet
• Leg komkommer, radijs en carambole op de zalm
• Maak af met geknipte Cress
• Garneer met het hulsttakje
Het hoofdgerecht van Johan
'Simpel
maar lekker'
Gerookte zalm
op desembrood
met kruiden hangop,
venkel en komkommer
Benodigdheden per persoon
- 60 gram gerookte zalm
- 1 snee desembrood met noten
- Verschillende soorten sla
(veldsla, Lollo Verde, Lollo Rosso)
- 1 pak yoghurt
- Verse kruiden
(peterselie, bieslook, tijm, koriander)
- Zout, peper, citroensap of rasp van de schil
- Crème fraiche of kookroom
- Venkel
- 3 plakjes komkommer
- 1 radijs
- 1 plakje carambole
- Cress sla
- Hulsttakje als versiering
Mensen
blij maken
‘Maar ik voel nog steeds een gezonde wedstrijdspanning, zeker als er 400 kerstdiners in twee dagen moeten worden gemaakt, dan giert de adrenaline nog altijd door mijn lijf.’ Net als zijn collega’s predikt Johan eenvoud. ‘Maak het jezelf niet te lastig. Als je toch wilt uitpakken, bereid jezelf dan goed voor. Zo heb je op de dag zelf rust en kun je er ok zelf van genieten.’
Mensen blij maken, dat is de passie van chef-kok Johan Schepers. De tijd dat hij onzeker, nerveus en gestrest was in de keuken, die is hij met zijn jarenlange ervaring inmiddels wel voorbij.
Bereidingswijze:
• Snij de pompoen, halveer de krieltjes, snipper de ui en halveer de spruitjes voor de roerbak
• Verwarm de roquefortsaus (niet koken). Maak op smaak met gemalen zeezout en grof gemalen peper
• Bak de krieltjes, de spruitjes en de ui in een beetje boter tot alles gaar is
• Breng de roerbakgroenten op smaak met zout en peper en eventueel verse kruiden
• Bak de hertenmedaillons in boter medium of rare
• Serveer de roerbak op de roquefortsaus met een mooi stukje hert
• Garneer met tuinkers en de chips of ingrediënten naar eigen idee
'Simpel
maar lekker'
Pompoen roerbak
met hertenmedaillons en roquefortsaus
Voor 4 personen
- 300 gram pompoen in blokjes
- 300 gram minikrieltjes
- 60 gram ui
- 150 gram spruitjes
- 130 ml roquefortsaus
(30 gram roquefort met 100 ml crème fraiche)
- 40 gram boter
- 4 hertenmedaillons
- 1 bakje tuinkers
- 4 handjes ribbelchips naturel
Het nagerecht van Cor
Elke dag
een ander
menu
Kerst heeft bij Cor een bijzonder plaatsje en wel om een al even bijzondere reden: ‘Mijn opa was een echte levensgenieter. Hij overleed met Kerst, nadat hij heerlijk had gegeten met een lekker glaasje wijn. Hij was 97 en heeft tot het allerlaatste moment genoten.’ Net als Martien predikt Cor een goede voorbereiding en een ontspannen sfeer. ‘Niet te moeilijk doen. Stress omdat het menu te ingewikkeld is, komt de gezelligheid niet ten goede.’
Voor kok Cor Sebregts is het nog elke dag een feestje om zijn gasten een heerlijk menu voor te schotelen. ‘Elke dag een ander menu, dus nooit saai’, zegt hij.
Aan de koffie
met Annemarie
'Niet te moeilijk doen'
Tiramisu
in glas
Benodigdheden
- 0,5 liter slagroom
- 0,5 liter mascarpone
- 30 gram suiker
- 1 pak lange vingers
- Sterke koffie met amaretto
Bereidingswijze:
• Roer de mascarpone glad, sla de slagroom lobbig en meng door de mascarpone
• Schep een laagje in het glas
• Breek een lange vinger, doop die in de sterke koffie en leg dit in het glas
• Vervolg met een laagje mascarpone en steek daarin twee voor de helft in de koffie gedoopte lange vingers
• Rond af met een laagje mascarpone en wat cacaopoeder
Het
gaat om
de sfeer
Tijdens mijn opleiding aan de hotelschool deed ik dat al, het is geweldig om te zien dat mijn kinderen Laura en Thomas het al net zo leuk vinden. Samen verzinnen we wat we maken. Die voorpret is al heerlijk!’ Kerstfeest moet voor Annemarie een feest zijn, ook voor de gastheer of gastvrouw. Een goede voorbereiding doet wonderen, maar het is ook leuk om vrienden of familie vragen te helpen. Tijd voor elkaar, dat is waar het om gaat. ‘Dat is belangrijker dan een ingewikkeld gerecht. Wat ook van deze tijd is, zijn de planken met allerlei lekkere hapjes. En als afsluiter trakteer je op een lekkere koffie met likeur. Of een speciale Kerstkoffie…’’
Voor gastvrouw Annemarie de Vos is het kerstdiner een feestje. ‘Ik vind het heerlijk om familie en vrienden aan een mooi gedekte tafel te verwennen met een heerlijke maaltijd en een goed glas wijn.
'Die voorpret
is al heerlijk'
Karamelkoffie
- Neem een mooi longdrinkglas of wijnglas
Schenk 25 cc karamelsiroop onderin het glas
- Schenk daarop een dubbele espresso en maak af met een toef slagroom
- Garneer met karamelblokjes of - karamelbolletjes en strooi er wat goudpoeder overheen
- Zet het glas op een mooi onderbordje en strooi daar wat karamelbolletjes naast
- Serveer met een lange sorbetlepel en een feestelijk rietje