daan_de_viet.jpg
Icoon

Innovatieve tante maakt van de nood een deugd

Creatief in crisistijd

lees verder
lamp.svg
wiel.svg
knop
Kruis

Het was voor tanteLouise misschien wel de moeilijkste beslissing in crisistijd: de sluiting van onze locaties voor bezoekers. Een duivels dilemma. Maar zie, in de nood leer je niet alleen je beste vrienden kennen, in de nood worden ook de mooiste ideeën geboren. Ook bij tante…

Ja, ze had het maar moeilijk mee, bekende de 85-jarige bewoonster van Bosgaard. En haar zoon, die een paar keer per week bij haar langs kwam, al net zo. “Het is zo onwezenlijk, dat je je eigen moeder wekenlang niet kunt zien, terwijl de zorgen toenemen. Dat is ondraaglijk, bijna. Maar de Kletstent, die jullie hebben bedacht, is dan natuurlijk goud waard.”

De kracht van de Kletstent ligt in zijn eenvoud: een pagodetent, in het midden gescheiden door een transparante wand. Gezellig ingericht, voor het moment de ultieme ontmoetingsplek. Het is slechts een van de slimme oplossingen die tanteLouise heeft bedacht om het sociaal isolement van de toch al kwetsbare ouderen te verzachten. Maar ook om hun naasten, mantelzorgers en familie door een moeilijke tijd te loodsen.

“Corona bracht ons in de buitengewone situatie dat we zoveel mogelijk binnen moesten blijven en zo min mogelijk contact mochten hebben. Terwijl bij tanteLouise er juist alles op is gericht om elkaar zoveel mogelijk te ontmoeten. Op zoveel mogelijk contact en interactie tussen bewoners en mantelzorgers. Niet alleen om samen te zijn, maar ook om samen dingen te doen”, weet innovatie-adviseur Matthieu Arendse.

Op basis van de vijf zintuigen horen, zien, ruiken voelen en proeven zocht hij met zijn collega’s naar creatieve oplossingen om ondanks alle beperkingen het leven in de verpleeghuizen net wat meer kleur te geven. Veel van de ideeën waren al eens bedacht maar bleken met een kleine aanpassing ineens heel bruikbaar in coronatijd. “We zijn gaan variëren op een thema en hebben steeds wat stappen verder gedacht”, zegt collega Daan de Viet.

Neem Sara, de zorgrobot. Sara kan een dansje doen met de bewoners en als je erom vraagt speelt ze ook de favoriete muziek. “Maar met Sara lukt het ook om te videobellen met familie. Dat was dit jaar echt een uitkomst.” Eerlijk is eerlijk, de robottechniek staat nog in de kinderschoenen. “Maar we maken stappen”, weet De Viet. “Wat we nu testen is gezichtsherkenning. Als Sara de bewoner aankijkt, weet de robot meteen wat de favoriete muziek van meneer of mevrouw is. En aansluitend stimuleert hij ze om lekker mee te bewegen of zelfs een dansje te maken.”

Hoewel de techniek nog lang niet uitontwikkeld is, zijn de verwachtingen hooggespannen. Sara moet dan nog wel het een en ander leren, kinderen zijn nu al dol op de vrolijke robot. “Voor sommige kleinkinderen is het een reden om mee te gaan naar opa of oma. Ze vinden het prachtig. Door die aantrekkingskracht creëren we toch weer contact.”

Sara is slechts één van de oplossingen waarmee het innovatieteam het persoonlijk contact stimuleert. De Kletstent was al net zo’n succesnummer. Sommige ideetjes zijn op het oog eenvoudig te realiseren, anderen vragen meer aandacht of inlevingsvermogen maar behelzen dan ook meer dan het zwaaien vanaf het balkon of het sturen van foto’s via WhatsApp. “Uiteindelijk gaat het toch om het persoonlijke contact. Huidhonger, noemen we dat. Maar dat is in coronatijd nou net super lastig, gezien het hoge besmettingsgevaar. Dan ga je fantaseren wat wel kan.”

Tal van ideetjes - gebaseerd op de vijf zintuigen - zijn de revue gepasseerd. Van geurstokjes met het parfum van de mantelzorger tot een transparante mini-tent, al dan niet voorzien van kunststof mouwen, zoals in een couveuse. “Zo kunnen cliënt en mantelzorger elkaar toch omhelzen of elkaars hand vasthouden. Zonder dat de mantelzorger zich volledig in beschermende kleding hoeft te hullen, wat uit oogpunt van herkenbaarheid voor mensen met een vorm van  dementie dan weer prettig is.”

Wellicht is zo’n mini-tent ook inzetbaar in toekomstige situaties waarbij een hoog besmettingsgevaar het reguliere contact belemmert. Zoals er ook innovaties zijn die voor corona al hun nut bewezen, maar in deze crisis daar nog een extra dimensie aan toevoegden. Neem de slimme bril. Handig om bijvoorbeeld een specialist ouderengeneeskunde van op afstand mee te laten kijken als je het als verpleegkundige even niet zeker weet, maar in coronatijd een probaat middel tegen personeelskrapte. 

“De slimme bril maakt het mogelijk om medewerkers die noodgedwongen of uit voorzorg thuis zitten - omdat ze klachten hebben of in quarantaine zijn - toch in te zetten. Bijvoorbeeld voor de begeleiding van een leerling. Die kan volledig meedraaien terwijl de medewerker thuis vanaf de bank een oogje in het zeil houdt of aanwijzingen geeft bij een specifieke handeling. Op die manier benutten we de personeelscapaciteit optimaal.”

matthieu-arendse.jpg

tanteLouise

TanteLouise biedt de beste zorg, waar thuis ook is. Dat moet zo blijven. tanteLouise streeft naar optimale zorg - want daar mogen onze clienten op rekenen - in combinatie met maximaal leefplezier en woongeluk.
Volledig scherm