WONDERE WERELD

De ouderenzorg verandert. In hoog tempo. Meer mensen vragen zorg, steeds minder mensen zijn beschikbaar om die zorg te verlenen. Dat vraagt om slimme oplossingen.

Nieuwe initiatieven en creatieve oplossingen zijn onontbeerlijk om ook in de toekomst kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen blijven bieden. Anders kijken naar hetzelfde, is dan ook het devies. Maar ook anders denken en anders doen. Vindingrijk en eigenzinnig. Niet omdat het kan, maar omdat het moet. Matthieu Arendse legt uit waarom. En hoe.

We zetten een aantal innovatieve projecten binnen tanteLouise voor je op een rij. Niet allemaal (de innovatie-adviseurs van tanteLouise hebben meer pijlen op hun boog) maar daarover later meer. Dit zijn de projecten waar tante fanatiek mee aan de slag gaat:

TanteLouise is toonaangevend als het gaat om zorg aan mensen met dementie. Als organisatie zien we de toegevoegde waarde van nieuwe technologieën. Do ACTIVE is een onderzoeksprogramma waarbij we mensen met een milde beperking in het geheugen – wij noemen dat een niet-pluis gevoel – met gerichte prikkels stimuleren. Met een reden uiteraard: er zijn steeds meer aanwijzingen dat het aanleren van gezonde gewoonten kan helpen om de ontwikkeling van dementie te vertragen. De deelnemers aan het project dragen een Fitbit Versa, een slim horloge dat bijvoorbeeld registreert hoe actief de gebruiker is en hoe goed die slaapt. Beweegt iemand te weinig, dan waarschuwt de computer met een prikkelend advies als ‘duwtje in de rug’. Op die manier probeert tanteLouise de gebruikers aan te zetten tot het maken van gezondere keuzes en een verandering van leefstijl.


DO ACTIVE


PHARMA-SEE

Een fors probleem in de gezondheidszorg is het grote aantal medicatiefouten. Jaarlijks belanden daardoor meer dan 50.000 mensen in het ziekenhuis, soms met fatale afloop. TanteLouise denkt het aantal fouten drastisch terug te kunnen brengen door het gebruik van een baanbrekende technologie die zij samen met het bureau 1Minuut ontwikkelt: de Pharma-See. Dat is een speciale bril die medewerkers bij het gereedmaken of het toedienen van de medicijnen stap voor stap door het hele proces loodst. Nadat de bril met gezichtsherkenning of het scannen van een barcode de juiste medicijnen aan de juiste persoon heeft gekoppeld, projecteert hij alle te nemen stappen in het gezichtsveld van de medewerker. Zonder dat die – ook al wordt hij of zij tussentijds gestoord – iets kan vergeten of fout kan doen. De Pharma-See maakt het zelfs mogelijk om dubbele controles uit te voeren (alleen al bij tanteLouise zijn dat er 220.000 per jaar) of dat iemand van op afstand meekijkt.


SMART FLOOR

In dit internationale platform van landen rond de Noordzee is tanteLouise vanaf juli 2018 de Nederlandse partner. Tante doet mee als ‘eindgebruiker’, dat wil zeggen dat we onze kennis en ervaring als zorgorganisatie delen met de andere deelnemers en dat we producten kunnen testen en helpen verbeteren. Door samenwerking met bedrijven en organisaties uit Nederland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk worden producten en diensten ontwikkeld waarmee ouderen en hun familie hun levensomstandigheden kunnen verbeteren. Andere Nederlandse deelnemers zijn Care Innovation Center West-Brabant en SmartHomes uit Eindhoven.


SEAS2GROW


SLIMME CLIP

tanteLouise

TanteLouise biedt de beste zorg, waar thuis ook is. Dat moet zo blijven. tanteLouise streeft naar optimale zorg - want daar mogen onze clienten op rekenen - in combinatie met maximaal leefplezier en woongeluk.
Volledig scherm